2014. február 12., szerda

cukkinis-zelleres rizottó





Mindig azt gondoltam, hogy rizottót készíteni óriási ördöngösség, a folyamatos kavargatást, a kanalankénti hozzáadogatást biztosan nem nekem találták ki. Hát jelentem pedig nekem! Mert iszonyú egyszerű, fél óra alatt megvan, és nem is olyan borzalmas az a kavargatás sem. A végeredmény ugyanis minden szenvedésért kárpótol. Ráadásul jó hír, hogy az előző nap elkészített rizottó még másnap is fenséges...

Hozzávalók 2 személynek: 
Arborio rizs, de nyilván bármilyen másfajta rizottónak használatos rizs megteszi kb 2.5 dl
1 cukkini
fél zeller
fél-1 liter alaplé - (ez esetben egy erőleves kockával megfőzött víz)
némi spenót levél (fagyasztottat használtam, kb 3-4 kockányi levelet)
némi póréhagyma
3 fokhagyma 
10-15 dkg sajt (én ezúttal abból dolgoztam, ami volt, trappista és füstölt )




Kis margarinon póréhagymát fonnyasztok és felkockázott zellert pirítok. Majd kb 2 perc múlva hozzáöntöm a rizst. Megforgatom és szintén pirítom együtt őket, majd kanalanként! állítólag ez a lényege a rizottónak - hozzáadogatom az alaplevet. Nálam fehérbor nem került bele - egyszerű az oka, nem volt itthon. De állítom, hogy nélküle is isteni! 
Egy másik lábasban némi margarinon a cukkini, fokhagyma és spenótlevelek keveréket kavargatom néhány percig, majd mielőtt elfogyna az alaplé egyszerűen hozzáöntöm a rizses-zelleres-póréhagymás egyveleghez. Belereszelem a sajtokat, kavarom-kavarom ( ahogy én akarom - egyébként tényleg, mert nagyon nem vittem túlzásba a keverést ) Amikor elfogyott az alaplé, addigra a rizs is kb al dentére puhult - mi így szeretjük. Ha vki másként, akkor főzheti még tovább....nem is olyan bonyolult...



5 megjegyzés:

  1. Én még reszelnék egy kis parmezánt a végén a tetejére :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem volt itthon, de jó hogy mondod, a sajtokat kihagytam a leírásból...

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Orsi ez zseniális lett!! :) Szuper recept!!

    VálaszTörlés