2014. február 27., csütörtök

Amerikai almatorta
















Talán ez az a torta, amit leggyakrabban készítek, 3 hetente biztosan. Az alapanyagok hozzá mindig megtalálhatók a hűtőmben, egyszerű, egyáltalán nem édes. És nem lehet elrontani!

Hozzávalók: 

tésztához: 
35 dkg liszt - fele rozs, fele rétesliszt volt ezúttal
1 kanál nádcukor
25 dkg vaj
5 kanál hideg víz

töltelék: 
4 nagyobb alma
1 kanál méz 
1 kk fahéj
1 kk szegfűszeg
2 centi friss gyömbér

tetejére: 
1 kanál nádcukor

Először a tésztát kell összeállítani. A liszthez szeletelem a vajat, cukrot rakok bele és kézzel elkezdem gyúrni. Kezdetben úgy néz ki, hogy nem fog soha összeállni, de türelem, egy idő után a kéz melege megolvasztja valamelyest a vajat. Kb 5 perc után lehet hozzáadogatni a vizet, épp annyit, hogy ne ragadjon a tészta. Majd be a hűtőbe. 
Közben almákat hámozom, felszeletelem és a tészta 2/3-át egy pite formába nyomkodom. Nem kell, hogy vastag legyen, kb fél maximum 1 centi, viszont úgy kell kialakítani, hogy 2-3 centis oldala is legyen. Majd rádobálom az almákat, aztán jöhetnek a fűszerek és a méz. 


 A megmaradt 1/3 tésztát pedig a tetejére nyomkodom úgy, hogy teljesen befedje. Megszurkálom villával, rászóróm a nádcukrot és mehet a sütőbe, 180 fokon 60 perc. De illik ellenőrizni 45 perc után, nehogy megégjen. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése