Általában olyat főzök vagy sütök, amihez van otthon alapanyag. Nagyon ritkán fordul elő, hogy kitalálok vmit és célirányosan ahhoz vásárolok. Mivel margarin, liszt, sütőpor, tojás mindig van otthon, ezért hetente 4x-5x legalább sütök vmit. Ráadásul az ebéd desszert nélkül mindig hiányérzetet kelt a férjemben. És persze bennem is.
Ennek a sütinek annyi a története, hogy volt otthon egy csomó körte, és már legalább 1 hete vártam arra, hogy megérjenek, de nem nagyon akartak puhulni. Így mehetnek sütibe. Az amerikai almatortámhoz hasonló tésztát szerettem volna, csak kevesebb liszttel (mivel nem akartam a gyümölcsöket is befedni a tésztával ) és 7-8 kanál víz helyett inkább 1 tojást tettem bele, plusz a margarin. Összegyúrom, pihentetem - de csak ha van időm- , ha nincs az sem baj, mert pihentetés nélkül is ugyanúgy összeáll és kiválóan bele lehet nyomkodni a piteformába. Rá a gyümölcsök, sütőbe vele és a végén karamellizált dióval borítani. Ugye milyen végtelenül egyszerű?
Akkor jöhet is a recept....
Hozzávalók:
tésztához - 15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 tojás
tetejére - 5 db körte meghámozva, feldarabolva
3 kanál nádcukor vagy 5 kanál méz
nagy maréknyi dió
fahéj, vanília
1 kanál kukoricakeményítő
1. 15 dkg liszt - én rozslisztet használtam, csak hogy egészségesnek tűnjön a süti. 10 dkg margarin - igen, nem vajat használok (vajat csak a vacsorához) mert képtelenség annyi vajat finanszírozni, amennyit én sütök. És a végén bárki bármit is mond én soha nem tudom megállapítani, hogy vajjal vagy sütőmargarinnal készült, ami kb ötöd annyiba kerül, mint egy normális minőségű vaj. 1 tojás, csipetnyi só - amit rendszeresen kihagyok persze. Kézzel összegyúrod - fontos, hogy kézzel, mert a test meleg által a margarin is könnyedén formázhatóvá válik. Na és ekkor a tésztának van egy kis ideje pihenni a hűtőben.
2. Jöhet a pitére való, a gyümölcs. Mivel a körtéim, kb 5 db kell hozzá túlságosan kemények voltak, hámozás, és kockára vágás után egy ujjnyi vízben megpároltam őket kissé. Kb egy maroknyit pépesítek belőlük, így már nem vízben, hanem körtepépben párolódik tovább a körtedarabkák nagy része. Fahéjat, vaníliát bele (kb teáskanálnyit, utóbbiból két csavarásnyit - a dm-ben lehet kapni egy elképesztően hasznos kütyüt, mint egy borsszóró, csak épp vaníliával feltöltve - amióta megvan még a reggeli zabpehelybe, vagy a lányom gyümölcspépjébe is csavarok vaníliát ), majd jöhet egy kanálnyi kukoricakeményítő. Ez egy kissé besűrűsíti.
3. Elő a tésztát a hűtőből, belenyomkodni a piteformába - amit mindig befújok úgynevezett elválasztó spray-vel ( növényi zsiradékot tartalmazó spray). Aki még nem hallott róla, annak ideje beruházni, mert a sütés leggyűlöletesebb fázisától, a margarinnal való kikenéstől kímélheti meg magát.
Szóval a tészta készen áll, és hogy a körtepépes körték nehogy eláztassák a tésztát némi aprított diót szórtam rá.
Ezután jöhet a körtepép és mehet a sütőbe. Kb. 180 fokon, légkeverésen olyan 20-25 perc kell neki. Nyilván a tészta oldalán látni, hogy hogy áll, mennyire barnult meg. Ha igen, azonnal kivenni!
4. És egy kis csavar a tetejére, hogy ne legyen olyan szimplán csak körtés. 5 kanál mézet és egy marék, kézzel durvára tört diót karamellizálok - sárgul, rotyog, majd kb 10 perc múlva már jó is - és ráöntöm a torta tetejére. Néhány perc múlva pedig fantasztikusan rádermed és ropogni fog. A körtéhez istenien illik!


j.jpg)
j.jpg)
j.jpg)
j.jpg)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése