2014. február 20., csütörtök

Citrom pite

Pont annyira édes, amennyire kell, ugyanakkor a citrom savanyúsága összehúzza az ember száját. Igazi nyárt idéző, frissítő torta. Bonyolultnak látszik, de egyáltalán nem az! 

Hozzávalók a tésztához: 
30 dkg liszt
20 dkg vaj
2 kanál nádcukor
1 tojás

krémhez: 
3 tojássárgája
3 kanál porcukor
5 kanál kukoricakeményítő
3 citrom facsart leve
1 citrom héja
10 dkg vaj
250 ml víz

habhoz: 
3 tojásfehérje
2 kanál porcukor

A tészta összetevőit vegyítjük, majd kézzel addig gyúrjuk, amíg valamennyire homogén nem lesz. Aztán be a hűtőbe egy kis időre. 
Közben elkészítem a krémet. A citromlébe belekeverem kézi habverővel a porcukrot, majd beletöltöm a vizet és elkezdem melegíteni. Ezen a ponton érdemes elővenni a tésztát, pite formába nyomkodni, és megsütni 180 fokon kb 10 percig, amint a széle halványbarna színt ölt kész is van. 



Közben, ha a citromos krém rottyan egyet jöhet bele a keményítő (külön tálkában keverem ki némi citromleves lében és aztán öntöm a többihez), a citromhéj, a vaj, utána viszont lehűtöm a masszát. Ha már nem forró, akkor bele lehet keverni a tojássárgákat. És aztán beletöltöm az előre megsütött tésztába. 


A krémmel is sütöm kb 10 percet a tésztát, addig felverem a habot, amint megfelelő az állaga akkor hozzáadom a porcukrot, és azzal is verem még egy kicsit. Majd az egészet a pitére öntöm. 



A hab tetejére lapos kanállal lehet mintázatot húzni, de akár habzsákból is ki lehet nyomni. Aztán ismét vissza a sütőbe, de résen kell lenni, ugyanis kb 5 perc alatt aranysárgára barnul a hab.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése