Hozzávalók: (ez most kivételesen 3 főre)
1 fő / 1 kacsacomb
1 kanál só, 3 fokhagyma
Káposztához:
200g savanyúkáposzta
2 kanál aszalt szilva
1 alma
színes bors, kömény, babérlevél
1.5 kanál méz
1 lilahagyma
kis olaj
Gombócokhoz:
1 kisebb zellergumó
3 kis krumpli
1 fél zsemle (itthon kifli volt, azt tettem bele)
4 kanál liszt
1 tojás
5 dkg trappista sajt
2 fokhagyma
só, bors, szerecsendió
friss petrezselyem
A kacsacombokat sóval kell bedörzsölni, bőre alá, vagy mellé pedig fokhagymát tenni. Ha van idő egy éjszakát pihentetni - pácolni az biztosan jót tesz neki, ha nem az sem baj. Agyagedénybe tettem a combokat, mellé a fokhagymákat és kb 200 fokon elkezdtem sütni. Egyébként én előző este elősütöttem lefedve kb 2 órát, másnap pedig anélkül még 1-et. Jó ropogós is lett a bőre.
A káposztát, ha túl savanyú átmossuk és dinsztelt lila hagymára rakjuk, bele az aszalt szilvát, a fűszereket és 1-2 deci vízzel felöntjük. Az utolsó 1/2 órában adjuk hozzá a kockázott almát és a mézet. Összességében 1 órát biztosan érdemes párolni, hogy kellőképpen megpuhuljon. Érdekesen savanykás édeskés lesz a végére az íze.
A burgonyagombócokhoz nem volt itthon elég krumpli, így tettem bele zellert és kiflit. Először a zellert kockázva megfőzzük, 10 perc után hozzáadjuk a krumplikat is, és még kb 15 percet főzzük egyben. Addig a száraz kiflit kicsit meglocsoljuk vízzel (én a zeller és krumpli levéből öntöttem rá ) hozzá a tojást, sót, fokhagymát, petrezselymet. Majd összetörjük a megpuhult zeller darabokat és krumplikat, aztán keverjük a kiflis-tojásos masszával. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható gombócokat kapjunk (vizes kézzel kell készíteni), illetve kifőzéskor ne essenek szét. Nekem két kanál liszttől szétmállottak először, így növeltem 4 kanálra az adagot. Szóval a gombócokat forrásban lévő vízben kifőzzük, kb 5 perc mindez. És a végén jöhet a tálalás.




Megint kérdezek: 3 fej vagy 3 gerezd fokhagyma kell a kacsacombhoz?
VálaszTörlés