2014. március 3., hétfő

Muszaka



Általában krumplival készítik, de én jobban szeretem kizárólag padlizsánnal, egyébként sem volt itthon krumpli. Egyszerű nagyon elkészíteni, és bár külsőre hasonlít a rakott zöldségekhez, annál azért sokkal, de sokkal izgalmasabb.

Hozzávalók: (olyan 3-4 emberes adag)

250g darált hús (én pulykából készítettem)
2 kisebb padlizsán
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2.5 dl darabolt paradicsom
2 friss paradicsom
1 kanál fahéj
1 kiskanál oregánó, bazsalikom, szerecsendió, szegfűszeg, bors, só
15 dkg vaj
2 dl tej
2 k kukoricakeményítő
10 dkg trappista sajt
1 dl tejföl
citrom

Első körben a padlizsánokat érdemes felszeletelni, besózni, és citrommal lecsepegtetni. Amíg a zöldség levet ereszt, addig lehet hagymát dinsztelni, rá a fokhagyma, majd pedig a hús. Kb 10 perc, míg a darált hús kifehéredik, aztán az összes fűszert beletesszük, majd jöhet a feldarabolt friss paradicsom, néhány perccel később pedig a paradicsompüré. 




A padlizsán szeleteket papírtörlővel megtöröljük és betesszük 200 fokra, kb 10 percre a sütőbe. 



Addig a paradicsomos hús is fő magában, lehet készíteni a besamel mártást a tetejére. Vajat olvasztunk, bele a keményítőt, szerecsendió, só, felöntjük a tejjel, tejföl bele, és a sajt nagy részét belereszeljük. Egy jénaiba belerakosgatjuk a félig megsütött padlizsánokat, rá a paradicsomos hús, majd még egy sor padlizsán és így tovább. A tetejét pedig leöntjük a mártással és a megmaradt sajtot ráreszeljük. 




Bonyolultabb leírni, mint elkészíteni! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése